Dit waren de workshops tijdens het afgelopen congres

Bekostiging van de zorg – Stichting Medical Business

Stichting Medical Business (SMB) is opgericht met als doel een nieuwe generatie artsen uit te dagen om de bestuurlijke, organisatorische en financiële uitdagingen van de zorg tot hun verantwoordelijkheden te rekenen. Immers, een basisbegrip van hoe een organisatie werkt en welke financiële kwesties een rol spelen is onontbeerlijk om verantwoordelijkheid te voelen en te nemen; de arts als professional in the lead. Wil jij ook meer weten over hoe een ziekenhuis wordt gefinanciëerd, wie binnen de zorg de beslissingen neemt en hoe het er op bestuurlijk niveau aan toe gaat? Tijdens deze workshop komt het allemaal aan bod en kan je kennismaken met het platform van SMB!

Dermatologie: biopteren, verdoven en excideren – Sven van Egmond

Sven van Egmond promoveert op de afdeling dermatologie op het gebied van huidkanker. Hij zal in deze workshop meer vertellen over de waar, wanneer, waarom en hoe’s van het afnemen van huidbiopten en hechtingen. Je gaat in deze workshop ook zelf aan de slag met het afnemen van biopten, dus waar wacht je nog op?

Een vak apart – Marjan Fischer (AVG-arts) en Inge Vermeer (AIOS AVG-arts)

Hou je van puzzelen? Hou je van werken met alle leeftijdsgroepen? Ben je generalistisch ingesteld? Heb je humor en ben je flexibel en creatief? Dan is het AVG-vak echt iets voor jou! In deze workshop laten we je kennismaken met casuïstiek zoals je die tegenkomt als Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG). We vertellen je onder andere hoe de opleiding in elkaar zit en natuurlijk gaan we jou laten zien dat het AVG-vak de beste keus is die je als dokter kan maken!

Gebarentaal: als je ogen je oren zijn. – Jennifer Leeflang en Michiel Bouw

Tijdens deze workshop zullen twee Auris-medewerkers (de één doof en de ander horend) je laten kennismaken met gebarentaal en zullen ze je leren om te gaan met de dove of slechthorende patiënt. Tijdens deze workshop zul je niet alleen een beeld krijgen van de impact van doof- of slechthorendheid bij kinderen en de mogelijke trajecten die ingezet kunnen worden, maar zul je ook een spoedcursus gebarentaal in de gezondheidszorg krijgen. Aan het eind van de workshop krijg je een hand-out van de gebaren mee naar huis, zodat je deze altijd nog eens kunt bekijken!

Huisartsgeneeskunde: achterstandswijk versus platteland – David Pols (Huisarts Rotterdam-Zuid) + huisarts Geuze (Zeeland)

Dat de huisarts een afwisselend spreekuur heeft met op eenzelfde dag een pijnlijke rode teen, een kind met koorts en een terminaal zieke, weten de meesten van ons wel. Maar in Nederland zijn de werkzaamheden per gebied soms ook heel verschillend! Je kunt je misschien voorstellen dat de huisarts in een achterstandswijk andere problemen op zijn spreekuur ziet dan de huisarts op het platteland. Welke verschillen zijn dat dan, hoe worden die veroorzaakt en hoe beïnvloedt dat het handelen van een arts? Aan de hand van enkele casus gaan we hier op in.
Dokter Pols, huisarts in een achterstandswijk in Rotterdam-Zuid en universitair docent, en dokter Judith Geuze, huisarts op het Zeeuwse platteland en wetenschappelijk docent, nemen jullie mee naar interessante casuïstiek uit hun dagpraktijk. Meld je aan voor deze workshop en leer een ander lesje huisartsgeneeskunde dan in de collegezalen!

Interventie-radiologie in de praktijk – Pieter Jan van Doormaal

Interventie-radiologie, dat is een hele mond vol. Interventie-radioloog Pieter Jan van Doormaal vertelt je graag over de diversiteit van zijn vak. Zo staat hij bijvoorbeeld op de OK na sommige hersenbloedingen, waarbij hij via een katheter coils (kleine metalen draadjes) op de zwakke plek van het bloedvat moet inbrengen. Het uitvoeren van interventies gaat vaak samen met beeldvormende technieken. Tijdens deze workshop neemt hij veel materialen mee uit de praktijk en leer je hoe je eigen hand-oogcoördinatie is door zelf met een echo een punctie uit te voeren. Wie weet wat er straks uit de punctie tevoorschijn komt…

Live interview met dr. Carmen Vleggeert-Lankamp – KoffieCo Podcast (Doris, Tiara en Tessa)

De dames van de KoffieCoPodcast zijn drie ambitieuze co-assistenten uit Utrecht, die door medisch specialisten te interviewen en daar een podcast van op te nemen, medisch studenten uit Nederland willen bereiken met de bijzondere verhalen van deze specialisten. Op deze manier wordt de afstand tussen specialist en student verkleind. Tijdens het MIC zullen zij deze podcast live opnemen, met vragen van hen en vragen vanuit de zaal. Als medisch specialist zal Carmen Vleggeert-Lankamp, neurochirurg, aanschuiven om alle onbeantwoorde vragen omtrend haar specialisme en indrukwekkende loopbaan te beantwoorden.

Benieuwd wat ze al hebben gedaan? Luister alvast een voorproefje op hun Spotify account! 

Loopbaanoriëntatie: wij zijn de zorgverbeteraars! – Talent & Care

Tijdens de workshop ‘Wij zijn de zorgverbeteraars!’ vertellen we alles over wat ons te wachten staat en hoe jij jezelf als (toekomstig) zorgprofessional klaar kunt stomen voor jouw werk in de zorg. Hoe zorg je ervoor dat je jouw passie voor het vak behoudt en fit blijft tijdens jouw studie en carrière? Wij leren je zaken die je niet tijdens je studie leert of hebt geleerd. Bovendien geven we je tips and tricks waar je iedere dag jouw persoonlijke voordeel mee kunt doen en de zorg kunt verbeteren! Tijdens en aan het einde van de workshop is er genoeg ruimte voor discussie en vragen.

Neurologie: zie je het wel, of zie je het niet? – Jos van der Geest
De visuele wereld om ons heen lijkt zo eenvoudig: rood is rood, een gezicht is een gezicht, en als iets stilstaat dan beweegt het niet. Maar is dat wel zo? Waarom zien we soms dingen die er niet zijn, en zien we dingen die er wel zijn, soms weer niet. Kortom, klopt wat er in ons hoofd zit eigenlijk wel met de werkelijkheid? In deze workshop gaan we na hoe onze hersenen ons vaak voor de gek houden.

Revalidatie na een amputatie – Marieke Paping (revalidatiearts), Arno van der Giessen en Gertjan Ruigrok (orthopedisch instrumentmakers), Pater Castenmiller (patiënt)

Hoe pak je het leven weer op na het verliezen van een arm of been? Deze workshop zal gegeven worden door een arts, technicus en een patiënt! Kom van alles te weten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van revalidatie, geavanceerde prothesen en osseointegratie. Waar vroeger nog een houten stelt het werk deed zijn er nu zelfs microprocessorgestuuurde protheses. Protheses aangestuurd door de gedachten en zenuwen van de patient. Kom hier meer over te weten en te zien tijdens de workshop!

Spoedopvang van het zieke kind - Eric Bokhorst

Zo op het blote oog kun je verschillen zien tussen het lichaam van kinderen en volwassenen. Kinderen zijn kleiner, de armen en benen verhoudingsgewijs korter, het hoofd is groter, de botten meer flexibel… Maar wat zijn de verschillen tussen kinderen en volwassenen die belangrijk zijn voor de medische zorg en met name bij de spoedopvang van ernstig zieke patiënten?

Eric Bokhorst is anesthesioloog, kinderarts-intensivist, MMT-arts en coördinator bij het uitbreken van crisissituaties in een zorginstelling. Tijdens deze workshop vertelt hij over de belangrijke fysiologische verschillen tussen jong en oud. Daarna gaat hij dieper in op de spoedopvang bij zieke kinderen: wat zijn relatief vaak voorkomende situaties of ziektebeelden, waaraan herken je een ziek kind en het belangrijkst: wat doe je?! Aan het einde van de cursus herken je de signalen bij een ziek kind, ken je de stappen van de spoedopvang en kun je de Basic Life Support in de praktijk toepassen!

Toxicologie: invloed op de patiënt onder invloed – Paul van Dorst

GHB versus heroïne, speed versus alcohol... je kent ze wel (of niet), drugs! Maar hoe herken je de verschillende intoxicaties en misschien nog belangrijker... wat doe je er mee als je iemand zo aantreft?

Paul van Dorst is werkzaam als forensisch arts bij de FARR, Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond, en werkt op de grens van wetshandhaving en geneeskunde. Hij houdt zich bezig met forensisch medische expertise in zaken van intoxicaties, mishandelingen, overlijdens en misdrijven, maar is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de medische zorg van arrestanten. En dit is nog niet eens alles. Tijdens deze workshop leer je meer over intoxicaties en het werk van een forensisch arts!

In dit artikel lees je wat de forensische arts bij draagt aan het ophelderen van een doodsoorzaak en hoe deze vrouw is komen te overlijden.

Verslaafde versus dokter: oneerlijk versus eerlijk – Jessica Broekhuis
Een mooie carrière, een prachtig inkomen, feestjes: Jessica Broekhuis komt na haar studententijd terecht in de televisiewereld en oogst met haar scherpe tong al snel succes. De wereld ligt aan haar voeten: alles knettert en schittert, maar drank, coke en gokken breken haar leven stukje bij beetje af. Na zestien slopende jaren beseft ze dat er iets radicaal moet veranderen en vertrekt ze meer dood dan levend naar Zuid-Afrika voor een zwaar rehab-traject. Daarna begint haar herstel pas echt. Tijdens de workshop komt ze ons vertellen hoe drank, drugs en gokken sluipenderwijs omslaan in een verslaving en hoe dit je leven verwoest. Aan de hand van haar levensverhaal komt aan bod hoe je een verslaving kunt herkennen en hoe je daarmee het beste kan omgaan.

Waar versus niet-waar casuïstiek: bovenbuikslaparotomie zonder anesthesie in de tropen Sierra Leone – Kristine Koutstaal

Kristine Koutstaal is Physician Assistant Anesthesiologie in het Erasmus Medisch Centrum en heeft uitgebreide buitenlandervaring opgedaan in Afrika. Tijdens deze workshop neemt zij je mee naar de barre werk- en leefomstandigheden in Sierra Leone. Aan de hand van beeldmateriaal zal zij een casus inleiden die draait om het al dan niet uitvoeren van een bovenbuikslaparotomie zonder anesthesie - een verhaal dat vol zit met onverwachte wendingen…